Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Kecskéink az Észak-Magyarországban

2009.08.01

Sárikát hallgatva, legelésző állatait látva ugyan ki ne kapna kedvet a kecsketejhez?

 

Megismerkedésünk apropója nem volt épp kellemes: azért leltünk rá, mert a dunántúli fertőzött kullancs által betegségterjesztő kecsketej kapcsán kerestünk itteni kecsketartógazdát.  

Sárika standja fölött a telefonszáma. Felhívjuk. Mehetünk, szívesen fogad.

Könnyű meglelni a házat Alsózsolcán, az erdő mellett, a Sajó-parton. A takaros portán egyetlen kecske, az is biztos, hogy nem tejel: kőből faragták. De azért arra jó, hogy jelzi, alighanem jó helyen járunk.

Csakhogy a valódiak legelni vannak. A gazdasszony, Takács Imréné hozzájuk kísér; saját erdejük ösvényén. Útközben mutatja a sokféle gyógynövényt, s azt is, melyik mire jó. Az egyik gyulladásgátló hatású, a másik a vérnyomást rendezi. Még a folyóparti füzek is gyógyhatásúak, a levelükből gyógyszert is készítenek.

 

 

  -Ez mind benne van a mi  kecskéink tejében, hiszen ezeket legelik. Mikor mit esznek, olyan íze, illata van a tejnek. Naponta kétszer három órát vagyunk kint velük, főképp a fiam. Nyáron kétnaponta 50 liter tejet is ad a 21 anya. decemberben, januárban pihentetjük őket, de azért olyankor is kijárok velük, mert ez itt -mutat körbe Sárika – számomra is a nyugalom szigete.

 Visszamegyünk a házba, ahol igencsak finom illat fogad: kecskegulyás.

 -Volt egy kis gidahúsom a mélyhűtőben, azt tettem oda, mert nincs sok gond vele.Nem jellemző nálunk a kecskehús, mert mi a tejükért tartjuk az állatokat. De nem is vagyunk valami nagy húsevők, sőt a fiam 10 éve vegetáriánus.

 Sárika elkísér a fiához, Imréhez. Hivatalosan ő az őstermelő, s épp legeltet. Nincs most tthon mind, a 8 bak épp Debrecenben, a kiállításon van.Most is elhozták nekik az arany-és az ezüstérmet.

 - Különleges fajta, tenyésztésre való, rövid szőrű állatok. Ezen a területen nem jellemző a' kullancs, de mi egyébként is rendszeresen lefürdetjük őket olyan szerrel, amely távol tartja tőlük a rovarokat.

 A 21 anyakecske hívó szóra gazdasszonya felé fordul. Mindnek külön neve van, s mind hallgat is rá.  A kecskék pedig meghálálják:Nyáron naponta 50 liter tejet tudnak piacra vinni.Mind elfogy, Sárika állítja, sokan orvosi tanácsra fogyasztják.

 -Ha valaki nem bízik, felforralhatja. Mi nyersen isszuk. Imre 10 éve nem eszik húst, de a zöldségen, gyümölcsön kívül naponta 2-2,5 liter kecsketej is lecsúszik a torkán.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Csupan erdeklodo

(Kozma Zsuzsa, 2011.12.29 18:41)

Kedves Sarika es Imre!
Kulfoldrol neztem az Onok honlapjat. Nagyon tetszettek a fotok es ugy dontottem vegleges hazakoltozesem utan szeretnek majd kecskeket tartani Zalaban. Orulnek, ha kapcsolatot talalnek Onokhoz.
Az email cimem:susannahk123@gmail.com
Engedjek meg, hogy Boldog es mindenfele joban bovelkedo Uj Evet kivanjak.
Tisztelettel
Zsuzsa

:)

(Szerkesztő, 2011.12.30 16:30)

Kedves Zsuzsa!

Nagyon örülök, hogy van olyan látogató is, aki külföldről nézi a honlapot. Örömmel vennénk, ha új életét hazaköltözése után a mi kecskéinkkel osztaná meg a csodálatos zalai dombságon, ami igazán szép vidék, így a kecskéink biztosan jól éreznék ott magukat.
Elérhetőségeinket a Fórumban találja meg.
E-mail cím: takacscsalad01@gmail.com
Önnek is boldogságban, egészségben, örömökben gazdag új évet kívánok és őszintén remélem, hogy 2012-ben Önt is elégedett vásárlónkként ismerhetjük meg személyesen is! :)